Hírek

2019.05.05. ÁEEK Telemedicína projekt 2019

Ahogy 2019. februárjában kiküldött levelemben Önt erről tájékoztattam, az EFOP-1.9.6.-16 „Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések” projekt „B” komponense keretében több népegészségügyi szempontból jelentős betegségcsoportot érintve valósul meg a hazai telemedicina szolgáltatások fejlesztése.

A telemedicina rendszer a magasvérnyomással kezelt betegek jobb terápiabeállítását, a cukorbetegek korszerűbb gyógyszerelését épp úgy támogatni fogja, mint a stroke legfontosabb okának, a pitvarfibrillációnak a korai felismerését. A projekt távkonzultációs ága az alapellátás és a szakellátás közti betegutak optimalizálását célozza alapvetően endokrinológiai, diabetológia, illetve bőrgyógyászati betegségcsoportokban

Az ÁEEK honlapján időközben elkészült a program részletes ismertetője is. Amennyiben számíthatunk közreműködésére a 2019 júliusa és 2020 márciusa közti időszakra tervezett pilot során, kérjük, szakítson 15 percet a protokollok megismerésére, és az azt követő kérdések megválaszolására. Ahogy a vizsgálati alanyoknál, úgy a vizsgálatban részt vevő kollégáknál is elvárás, hogy részvételi szándékukról a vizsgálatok alapos megismerése után döntsenek. Ennek megfelelően kérjük Önt, hogy a protokollokra vonatkozó néhány kérdés megválaszolását követően a praxisára vonatkozó néhány kérdésre adott válaszával jelezze részvételi szándékát, adja meg az alapellátó praxis beazonosításához szükséges adatokat.

A projekt interaktív oldalának elérhetősége: https://eeszt.aeek.hu/goto_eeszt_crs_267.html 

Az oldal megtekintéséhez Önnek be kell jelentkeznie. A bejelentkezési adatok azonosak a korábbi EESZT képzésnél megadottakkal, Ön ehhez felhasználónevet és jelszót adott meg korábban. A Felhasználónév egy O betű és a működési nyilvántartási száma (pecsétszáma), (pl. O99999), jelszava a saját születési dátuma, minden írásjel vagy szünet nélkül (évhónapnap, pl. 19000101), amennyiben ezt nem változtatta meg korábban. Amennyiben a bejelentkezéssel elakad, kérem, hogy hívja az EESZT Kontakt Centert a 06-1-920-1050-es telefonszámon, vagy keresse őket a csatlakozas.eeszt@aeek.hu e-mail címen.

A kiválasztott praxisokkal az ÁEEK a telemedicinális eszközök átadása miatt szerződést köt. Arra törekszünk, hogy a telemedicinális eszközöket aktívan használó praxisoknál az eszközök a projekt fenntartási időszakában, minimum 2025-ig használatban maradhassanak, támogatva ezzel a reményeink szerint immár NEAK finanszírozás keretei közé is bekerülő távkonzultációk folytatását. A projektidőszakban a közreműködés teljesítményarányos honorálása egy pilot projekt -szervezést végző szervezettel kötött önálló szerződés keretében valósul majd meg.

Bízom abban, hogy a telemedicina projekt elnyeri tetszését, és Önt is azon 250 háziorvos körében üdvözölhetjük, aki elsők között használja hazánkban ezen új, innovatív megoldást.

Más állami projektben vagy pályázatban való részvétele nem akadálya a Telemedicina Pilot Projektben való részvételének.

Amennyiben döntéséhez további információra van szüksége, kérdéseit felteheti a telemed-pilot@aeek.hu e-mail címen, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére.

Budapest, 2019. március 22.

Tisztelettel: dr. Gondos Miklós, főigazgató

2019.01.20. Erodium E-rendelés

A háziorvosi rendelők az év nagy részében túlterhelten működnek, így folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel az orvosok munkáját és a páciensek életét is könnyebbé tehetjük. Az E-Recept bevezetése kapcsán lehetőség és egyre növekvő igény nyílt arra, hogy bizonyos speciális esetekben a páciensek a rendelő felkeresése nélkül is felírathassák a szokásos receptjeiket, illetve bemutathassák dokumentumaikat (leleteiket, zárójelentéseiket), és a rendelőt csak akkor kelljen felkeresniük, amikor ez az orvos meglátása szerint valóban indokolt.

Az Erodium E-Rendelés modulján keresztül a páciens elektronikusan nyújthat be kérvényt orvosa felé, aki a kérvényt a szokásos beteghívó ablakban látja és néhány kattintással el tudja bírálni.

További infó, specifikáció, szakvélemény, protokoll: E-rendelés

2019.01.10. TTEKG 400 háziorvosi praxisnak

Az IMS igazgatónője küldött tájékoztatót, hogy transztelefonikus EKG készülékek térítésmentes használatára nyílik lehetőség 400 háziorvosi praxisban.

A  csatlakozásnak és a térítésmentes használatnak feltétele, hogy az első 2 hónapban a praxis 70-80 EKG regisztrátumot küldjön az IMS fogadó központjába, ezt kövezően havi 25-30 regisztrátum az elvárt beküldés. Ezek a számok riasztónak tűnhetnek, de a gyakorlatban ez napi 2-3 EKG felvétel készítését jelenti, ezt követően pedig napi 1-2 EKG beküldést jelent. Az EKG elkészítése gyakorlott szakember számára nagyon rövid időt vesz igénybe. Igen nagy előnye ennek a működés módnak, hogy minden felvételt a háziorvos azonnal elemezhet és ezzel majdnem egy időben minden beküldött regisztrátumot kardiológus is leletez, ami második szakvéleménynek tekintendő, illetve folyamatosan lehetőség van telefonos konzultációra, melyet  sürgősségi helyzetben a leletezést követően a kardiológus azonnal kezdeményez.

A  csatlakozást követően a készülékek átadása, az oktatás a helyszínen történik majd.

A csatlakozási lapokat Dr. Szabó Jánosnak kell elküldeni a szabodr@t-online.hu e-mail címre.

További információ: https://www.ims.hu/site/ttekg_lakos

2018-09-28 Alkalmassági vizsgálatokhoz kérdőív otthonról

A páciensek időpontfoglaló felületén korábban is volt már lehetőség jelezni, hogy a páciens gyógyszert íratni jön. Ez most kiegészült azzal a lehetőséggel, hogy a páciens "gépjármű-, kishajó-vezetői, lőfegyvertartási egészségi alkalmassági orvosi vizsgálatot kér". Az ilyen pácienseket a várólistában egy kis lila autó ikon jelzi.
Az alkalmassági vizsgálatra érkező páciensek számára lehetőséget biztosít a rendszer egy jelentkezési lap kitöltésére, amivel jelentősen csökkenthető a vizsgálat ideje, ugyanis a páciens a jelentkezési lap kérdéseire nem a rendelőben válaszol papíron, hanem az előre otthon kitöltött jelentkezési lapot az orvos nyomtatásban tudja a páciens elé tenni, és neki elég csak aláírásával hitelesítenie azt. A kérdőívre adott válaszokat az orvosi felületen a program értékeli is, a megfelelő pontszámok kiszámításra kerülnek illetve a figyelmet érdemlő válaszok pirossal kiemelésre kerülnek. Ha van kitöltött kérdőív, akkor azt a Betegirányító ablak mind a páciens neve mellett, mind az Egyéb műveletekben jelzi.
A jelentkezési lapba beépítettük az egyébként önállóan is kitölthető Alvási apnoé kérdőívet, így aki a Jelentkezési lapot kitölti, az a másik kérdőívet is automatikusan kitölti, ezért jelzi a rendszer egyszerre mindkettőt kitöltöttnek és nyomtathatónak. Ha van kitöltött jelentkezési lap, akkor elég csak azt nyomtatni!

2018-09-28 Erodium online bejelentkező terminál

Öt hónapos tesztüzem után véglegesítettük az Online terminál funkciót, amit mostantól minden praxis számára bekapcsoltunk. E funkció célja egyrészt, hogy tehermentesítse a rendelések végét, másrészt hogy a pácienseknek ne kelljen mind a váróteremben várakozniuk. Az Erodium kártyával rendelkező páciensek webes felületén (melyet otthonról vagy okostelefonról bárhonnan kényelmesen elérnek) lehetőségük van a rendelés első 90 percében a rendelő felkeresése és a várótermi terminál használata nélkül beállni a várakozási sorba.
Aki így áll be a várakozók közé, az ezzel vállalja, hogy a szintén online elérhető Élő várólista funkción keresztül figyeli a várakozók számát és a saját pozícióját a várólistában, és gondoskodik arról, hogy amikor őt szólítják, akkorra a váróterembe megérkezzen - így a várakozás idejét bárhol, akár otthonában is töltheti.

Az új funkció bevezetésével:

Nem éri hátrány a többi pácienst: aki mindenképpen a rendelés elején szeretne ellátásra kerülnie, annak a rendelés elejére a váróterembe kell érnie és be kell jelentkeznie a terminálon, így megelőzve az online terminál felhasználóit, akik már csak a rendelés kezdete után tudnak a sorba beállni.
Nem változik az időpontra érkezők kezelése: ők továbbra is a várótermi terminálon jelzik érkezésüket.
Nincs extra teendője az orvosoknak: az online a sorba beállt pácienseket a rendszer ugyanúgy kezeli, mint a várótermi terminál használóit, mindössze egy kis házikó ikon ( ) jelzi, hogy ők online kerültek be a várólistába.
Nagy könnyebbséget kapnak azok az egészségtudatos páciensek, akik már eddig is csak bejelentkezéshez és a behívásuk előtt nem sokkal keresték fel a várótermet, a két időpont között máshol tartózkodtak, ugyanis ők mostantól egy utat megspórolnak a rendelőbe.

2018-07-18 Bemutatták az első vérnyomásmérésre képes okosórát

Az Omron, az Amerikában legnépszerűbb otthoni vérnyomásmérő eszköz FDA-engedélyt kapott az első olyan okosóra létrehozására, mely a radialis artéria rövid okklúziója során megméri viselője vérnyomását. Az eszköz legfrissebb verzióját a CES 2018 – a nagy las vegasi elektronikai – kiállításon mutatták be.

2018-07-15 Van már színes röntgenfelvétel, hihetetlen képekkel

A technológia alapjai a világ legnagyobb, egyébként közös európai projektként működő részecskefizikai kutatási szervénél (CERN) születtek meg az ezredforduló tájékán. Ez az a svájci központú részecskegyorsító, ahol többek között elméleti fizikai kérdésekre keresik a választ, emlékezetes például, hogy 2012-ben itt mutatták ki először a Higgs-bozon létezését is.

A színes röntgenfelvételt a Medipix nevű chip kifejlesztése tette lehetővé, az új-zélandi kutatócsoport erre alapozva tudta több mint 10 éves munkával elérni a saját eredményeit. Márpedig a Medipixnek kezdetben nem sok köze volt a gyógyászathoz, a feladata ugyanis az volt, hogy amikor a CERN munkája közben keletkező részecskéket felfogja, beazonosítsa azokat.

Így viszont alkalmas arra is, hogy az emberi testen átsugárzott elektromágneses hullám összetevőit azonosítsa. Ezeknek az összetevőknek az energiatartalma összefüggésben van azzal, hogy az emberi testben milyen molekulákon mentek keresztül, ezért a chip szét tudja választani például a vízről, a zsírmolekulákról vagy a csontok kalciumtartalmáról érkező hullámrészeket. A fejlesztők pedig olyan programot írtak, amely ezekből az adatokból elő tud állítani egy színes képet.

A teljes cikk elérhető: KATT

2018-06-19 Miért jó a Cobas H232 a kézben?

Egy aranyos videó arról, hogy mikor és milyen segítséget jelent a Cobas H232 készülék Troponin T tesztje.

Video: KATT

Emellett a készülék D-dimer, NTpro-BNP, és CK-MB mérésére is képes.


2018-06-10 Célegyenesben a Point of Care testing fejlesztés Magyarországon

A fejlesztés célja kettős: 

1) Meghonosítsuk a minőségbiztosított ágy melletti diagnosztikát Magyarországon, ezáltal nagylaborral egyenértékű mérési lehetőségeket vigyünk ki háziorvosi praxisokba

2) Egy jól kontrollálható, ellenőrizhető, felügyelhető ellátási formát hozzunk létre, mely lehetőséget nyit arra, hogy bevonjuk ezt az új ellátási formát az állami finanszírozásba (enélkül erre a feladatra állami forrás lehívása gyakorlatilag esélytelen)

A Pilotban részt vevő partnerek: Roche Diagnosztika Kft, Profix Kft. - MedMax háziorvosi szoftver.

Bevonásra kerülő Point of Care Eszközök (Cobas B101: CRP, Hgba1c, Cholesterin, triglicerd; Accu-Chek Professional: vércukor; CoaguChek: INR, Urysis 1100: 11 paraméteres vizelet)

A fejlesztés tervezett algoritmusa:

1) A háziorvosi praxisban mért eredményeket automatikusan egy nagylaborba továbbítani, ahol azokat levalidálják

2) A levalidált eredmnényeket automatikusan visszaküldeni a háziorvosi szoftvernek, ahol ez tárolódik

3) A validált eredményhez egy OENO beavatkozási kódot kötni, mely a B300-as jelentési rendszeren keresztül NEAK-nak jelenthető

4) A validált eredményt feltölteni EESZT-be.

Terveink szerint ez a rendszer őszre működőképes lesz. Nyilvános bemutatására elsőként a Háziorvosok Online Szervezetének őszi konferenciáján kerülhet sor (www.haosz.hu).

Ősz folyamán a pilotba további MedMaxot használó praxisokat szeretnénk bevonni. Ennek részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást. Kérdés, érdeklődés esetén szívesen adunk tájékoztatást.


2018-06-03 Elindult a Háziorvosok Online Szervezetének zárt Facebook oldala

Cél: a Magyarországon praktizáló aktív háziorvosok kommunikációjának, céljainak elősegítése, a háziorvosi ellátás minőségének a javítása.

Facebook csoport: KATT


2018-06-01 Hasznos Applikációk

Szív City

Újraélesztésnél mindig a legfontosabb a korai megflelő újraélesztésnek a megkezdése, lehetőség szerint defibrillátorral. Ebben segít ez az applikáció.

LungScreen

A tüdőrák vezető halál-ok Magyarországon. Ez az applikáció segít felmérni az egyén kockázatát tüdőrák tekintetében, és javaslatot tesz a nagykockázatú egyének mellkas CT vizsgálatának az elvégzésére.


2018-05-27 Erodium Betegirányítás – NÉV SZERINTI BEHÍVÁS

Több éve foglalkozunk betegirányítással. Évek óta felmerülő kérdés, hogy a név szerinti behívás sérti-e a behívott beteg személyiségi jogait. Az elmúlt évek során több átvilágításon is átestünk – önkormányzati jogászok, betegjogi képviselők, ÁNTSZ stb., és eddig mindig minden rostán átmentünk. Mindenkinek elmondtuk, hogy a háziorvosi várólista nem egyszerű sorrendiség, mivel bizonyos prioritások nem hagyhatok figyelmen kívül: újszülött, várandós, immunhiányos, súlyos állapotú stb. – tehát elengedhetetlen, hogy a háziorvos ismerje a várakozók személyét. Másrészről kezelnünk kell az előre időpontot foglaltakat, beesőket, az idősek ellátásban segédkező szociális gondozókat. Rendelőinkben siketekkel, látáscsökkentekkel, értelmi fogyatékosokkal, demensekkel dolgozunk, tehát olyan behívási rend kell, melyet ők is tudnak követni.

Bár az orvosi váróban a név nem számít személyes adatnak, és eddig minden adatvédelmi és betegjogi vizsgálaton átment ez a mindenki számára átlátható és kényelmes behívási mód, most azonban a GDPR által kilátásba helyezett szankciók kapcsán úgy döntöttünk, hogy opcionálisan lehetőséget biztosítunk a pácienseknek sorszámos behívást kérni. 

A konkrét új funkció a sikeres bejelentkezés képernyőn érhető el a terminálon: "Sorszámos szólítás kérése". Ha a páciens ezt megnyomja, akkor a rendszer innentől a váróteremben a továbbiakban a neve helyett egy sorszámmal hivatkozik az illetőre - ezt a sorszámot az ő feladata megjegyezni vagy felírni, ahogy eddig sem volt, úgy ezután sem lesz sorszámnyomtató a terminálban, mert háziorvosi várótermi környezetben feleslegesnek tartjuk az ezzel járó extra meghibásodási valószínűséget illetve a kellékanyagok folyamatos újratöltését és költségeit. Ha a páciens sorszámos behívást kért, de elfelejti a sorszámát, akkor a terminálon újra bejelentkezve a rendszer a sikeres bejelentkező képernyőn újra megmutatja azt, illetve ugyanitt lehetőség van a sorszámról név alapú hívásra is visszakapcsolni.
Az orvosi felületeken nincs változás, ott a sorszámos páciens is továbbra is teljes névvel és TAJ számmal látható, a sorszám csak és kizárólag a terminálon és a monitoron szerepel a név helyett. Evvel a fejlesztéssel megmaradt az orvos számára szükséges név szerinti bejelentkezés, és annak a lehetősége is, hogy a nevüket titkolókat sorszámmal szólítsuk be ellátásra.


2018-05-27 Erodium Időpontfoglalás – csúszó rendelési idő, elcsúszó behívások

Rendszerünkben eddig a pontig az a szabály volt érvényben, hogy lefoglalt időpontnál 10 perc késés engedélyezett a pácienseknek. Ezt követően elvesztik a foglalt időpontot.
A páciensek webes felületének mobiltelefonra optimalizálása óta komoly hangsúlyt kapott az az igény, hogy akinek időpontja van, annak az időpontok csúszása esetén ne kelljen az eredeti időpontra a váróba érnie. E jogos kérésnek engedve most már az időpontra érkező pácienssel szemben mindössze annyi az elvárás, hogy addigra érkezzen a váróba (és jelentkezzen be a terminálon), amikor az ő időpontja következik. Így tehát például ha az időpontok sorban egymás után csúsznak 20 percet, akkor a 15:20-as páciensnek elég 15:40-re a váróba érnie, és nem kell 15:20-15:40 között a többi beteg között várakoznia.


2018-05-27 Erodium – beállás a rendelői várakozók sorába, otthonról

Kísérleti jelleggel tesztelünk egy olyan működést, hogy a rendelések első 90 percében az Erodium kártyával rendelkező páciensek otthonról is "be tudnak állni a sorba", tehát nem kell a váróba menniük, hogy a terminálon bejelentkezzenek ellátásra. A teszt motivációja, hogy a rendelés eleji roham után a listába sokadikként bekerülő páciensek általában eddig is elmentek ügyeiket intézni (közben mobiltelefonról figyelve az élő várólistát), tehát nekik teljesen felesleges volt ez az első látogatás. Így a páciensek otthon már be tudnak állni a rendelői várakozó sorba, mobiltelefonról tudják figyelni a sor előrehaladását, és úgy tudják optimalizálni a váróterembe érkezést, hogy az minimális várakozással járjon. 


2018-05-27 GDPR háziorvosoknak

A Háziorvosok Online Szervezetével tárgyalásban vagyunk a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségével és a Zenit Services Kft., hogy használható, ár/érték arányban megfelelő szabályzatot tudjunk kiajánlani a háziorvosoknak. Amint lesz konkrét ajánlat, anyag, azt közzé tesszük.

Addig is nézzetek rá erre a táblázatra, és segítsetek abban, hogy a összegyűjtsük azokat a háziorvosi specificitásokat, amelyek adatvédelmi szempontból igen problémásak lehetnek…

Szerkeszthető táblázat:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nNjGk_rbCu_PJX3ysyeJRIDQvu178lOtra_TiWUYr0A/edit#gid=0


2018-05-01 Erodium - Medmax első közös fejlesztés

Elkezdődött a közös fejlesztés az Erodium Orvosi Betegirányító Rendszer és a MEDMAX háziorvosi szoftver között.

Első lépésben megtörtént a a két szoftver oda-vissza kommunikációjának a lefejlesztése. Így

  • a betegirányító rendszer már át tudja adni a behívott pácienst a háziorvosi szoftvernek (további időt sprólova, illetve a tévesztés esélyét minimalizálva az ellátó személyzetnek), és
  • a háziorvosi kartonból indítható az Erodium rendszerben időpontfoglalás és kártyakiadás

További fejlesztési tervek a közeljövőben:

  • az Erodium rendszerben otthon rögzített vérnyomás-, és vércukoradatok automatikus beépítése Medmax kartonba
  • lehetőség otthoni állapotfelmérésre, rendelői vizsgálatok előkészítésére különböző állapotfelmérő kérdőívekkel (jogosítvány, Berlin, törzskarton kérdőívek) - ezek kitöltése az Erodium webfiókban, és a rendelői vizsgálatkor automatikus beépülés a Medmax háziorvosi kartonba
  • e-Rendelés - próbaverzió

2018-05-01 Point of Care testing fejlesztés Magyarországon

Folyamatban van a minőségbiztosított POCT kiépítésének a modellezése. Cél a POC eszközök becsatornázása egy nagylaborba, ahol a vizsgálatok validálása megtörténik, majd a vizsgálati értékek bekerülnek EESZT-be. Támogató: Roche Diagnosztika Kft.

A partner céggel célunk szeptemberben 15-20 praxissal egy hazai pilot indítása. CRP, Hgba1c, vizelet, INR mérő készülékekkel.

Hosszú távú cél: állami eszköztámogatás, és teljesíatményarányos díjazás bevezetése


2018-05-01 Háziorvosok Online Szervezetének I. Kongresszusa: Kecskemét Október 5-6.

Ezen a kongresszuson szeretnénk bemutatni a XXI.-ik század háziorvosi rendelőjét, a folyamatban lévő innovatív fejlesztésket, és azokat a cégeket, akik a mai Magyarországon a háziorvosok szolgálatába állhatnak. A programban lesz szakmai-, szakmapolitikai fórum, innovatív megoldások bemutatása, alapellátási célok, tervek bemutatása.

Az előzetes prgram, jelentkezési lap megtalálható a HaOSz honlapján: www.haosz.hu.